Загальна кількість переглядів сторінки

пʼятницю, 27 квітня 2012 р.

Свободу Олексію Сутузі


     27 квітня 2012 року, у Львові місцеві анархісти проявили  солідарність з російським товаришем, анархістом та антифашистом Олексієм Сутугою, вивісивши банер навпроти російського консульства.

     Нагадуємо що ввечері у вівторок, 17 квітня, в Москві був затриманий антифашист і учасник "Автономного Дії" Олексій Сутуга. Це сталося під час збору добровільних пожертв на підтримку ув'язнених антифашистів. Майже через добу після затримання стало відомо, що Олексій знаходиться в СІЗО № 2, відомому як "Бутирка". Поліція пред'являє йому ті ж звинувачення, що і Олексію Олесінову - співучасть в інциденті в клубі "Воздух".
     У вівторок ввечері в центрі Москви проходив збір добровільних пожертвувань на підтримку антифашистів, які перебувають в ув'язненні - зокрема, для взятих під варту Олексія Олесінова та Ігоря Харченка. Збір був організований ініціативною групою громадян та активістами ініціативи "Пряма Допомога". У заздалегідь обговорених місцях зібралося близько 15 осіб, серед яких був і Олексій Сутуга.
     Приблизно о 20.30 до групи підійшли двоє поліцейських у формі. Невиразно представившись, вони поцікавилися, чому навколо лавки так багато сміття. Після цього поліцейські стали вимагати у всіх присутніх документи. Коли люди відмовилися їх пред'являти, то буквально в наступну хвилину, фактично з кущів, з'явилися спочатку двоє людей в цивільному, потім ще близько 5-6 їхніх колег.
     Один з них простягнув посвідчення, пробурчав щось на кшталт "Карний розшук, хлопці", і скомандував "Цього беріть!". Поліцейські у формі  підхопили Олексія під руки і повели кудись у бік шосе.
      В той же момент всі люди в штатському пішли за ними, переставши приділяти іншим присутнім будь-яку увагу, хоча до цього обіцяли доставити у відділення всіх, у кого немає документів. За наявною інформацією, серед осіб, які затримували Олексія був і відомий Женя ФСБ.
     Варто зазначити, що групу анархістів, в тому числі і Олексія, вже затримували тижнем раніше ті ж люди в цивільному, але відпустили без будь-яких звинувачень чи претензій.
     Майже протягом доби місце знаходження Олексія не було відоме його рідним і товаришам. Телефон не відповідав. Тільки до вечора 18 квітня з'явилася інформація про те, що він знаходиться в Бутирці - судячи з усього, Басманний районний суд оперативно взяв антифашиста під арешт.
     Йому пред'явлено звинувачення в "хуліганстві" (ст. 213, ч. 2 КК РФ).
     Як повідомляє прес-служба столичного управління ГУВС Москви, Олексій Сутуга проходить по тій же справі, що і Олексій Олесінов. Йдеться про інцидент в нічному клубі "Воздух", де в грудні минулого року в бійці постраждали двоє охоронців. У поліції вважають антифашистів винуватцями цього інциденту.
     «Справа проти відомого антифашиста Олексія Олесінова триває вже кілька місяців і активно розвалюється. Мабуть, поліцію стала дратувати правозахисна кампанія на підтримку Олесінова. Якби на Сутугу щось було, то була б дотримана процедура під цю справу -  прокуратура, арешт. А виходить, що людину ось так забрали і тримали майже добу. Схоже, у поліцейських якась дуже багата фантазія », - коментує ситуацію один з учасників" Автономного дії ".


 

1 коментар: