Загальна кількість переглядів сторінки

неділю, 25 вересня 2011 р.

Інший бік освіти - сага у двох частинах (ФОТО і ВІДЕО)

 
         22-23 вересня 2011 року в Києві проходив міжнародний студентський контр-форум “Інший бік освіти”, організований профспілкою “Пряма Дія”. Захід планувався як альтернативний до форуму європейських міністрів освіти, що проходив у столиці України в ці дні. “Ми планували багато цікавого: дискусії, семінари, арт-перформенси. Втім, наша програма зазнала суттєвих змін через ментівське свавілля“, - відзначають студенти. Зранку Окружний адміністративни суд м. Києва заборонив профспілці “Пряма Дія” проводити акції у центральній частині міста (до речі, це була єдина справа судді Пащенка К.С. на той день). Однак була подана ще одна заявка від небайдужих студентів (а не від профспілки) й до того ж на незборонену судом Софійську площу. Оскільки студенти раніше анонсували проведення заходу на Михайлівській, вони з’явились там, щоб поспілкуватись з журналістами. Однак піти звідти їм виявилось складно.

     "Підполковник Онищенко віддав незаконний наказ забрати у нас звукопідсилюючу апаратуру, - повідомляють активісти. - Протидіючи грабунку серед білого дня, ми з боєм відступили на Софієвську площу, втративши чотирьох затриманими (пізніше їх було відпущено). Там, під увагою майже всіх медіа світу, майже всі поліцаї Києва не наважились продовжувати бійки. У трошки зміненому форматі, перший етап форуму все ж відбувся”. Між іншим, на ньому виступив професор університету Берклі, президент Міжнародної соціологічної асоціації Майкл Буравой. Цікаво, репресії правоохоронці мотивували в тому числі необхідністю розблокувати дорогу, хоча за повідомленнями очевидців, самі ж водії сигналили на підтримку студентів.
     На наступний день анонсувалась студентська акція, спрямована, в тому числі, проти міліцейського свавілля, та поведінка поліції не змінилася. “Хоча ми мали всі законні підстави йти по незабороненій Трьохсвятительскій, поліція заблокувала нам дорогу. Коли ж ми вирішили відійти назад - за нами побіг беркут та взяв частину учасників контрфоруму у кільце, обмеживши пересування пів сотні людей на кілька годин. Коли ж ми все таки пройшли до Європейської площі і провели там мітинг, то побачили, що всі дороги у сторону вул. Інститутської, де на той час знаходився осередок зла (форум міністрів), охороняються посиленими загонами імперських штурмовиків і людей “студентсько-протестного” вигляду навіть не пускають на іншу сторону Хрещатика. Нас бояться, отже ми - сила”, - звітують активісти “Прямої Дії”.
     Відзначимо, що в обидва дні студентами шляхом докладання значних зусиль все ж таки довелось здійснити заплановане - форум і демонстрацію.
     "У будь-якому разі, наш контрфорум відбувся, і досить вдало. Його відвідали кілька сотень активістів з різних регіонів України, а також представники Великобританії, Німеччини, Австрії, Росії, Білорусі, Грузії”, - резюмують студентські активісти.




Джерело: “Хроніка самозахисту”

ФОТО і ВІДЕО: “Пряма Дія”

Немає коментарів:

Дописати коментар